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QUESTION: A part-time municipal judge who holds court one day each month

inquires whether he or she may serve as a precinct committee
member, and whether he or she may accept a term as a city council
member if he or she is written in on the ballot and elected without
his or her consent.

ANSWER: Canon 5A (1)(a), 2001 Kan. Ct. R. Annot. 506, specifically provides
that "...a judge...shall not...hold an office in a political
organization...." However, a part-time judge is not required to
comply at any time with Section 5A(1). See application of the Code
of Judicial Conduct, paragraph C(1)(b), 2001 Kan. Ct. R. Annot. 511.

Canon 5A(2), 2001 Kan. Ct. R. Annot. 507, provides that "A judge
shall resign from judicial office upon becoming a candidate for
nonjudicial office...." (emphasis supplied). Canon 5A(1) refers to "an
office in a political organization" and Canon 5A(2) refers to a
"nonjudicial office.” Since the part-time judge may hold office in a
political organization, we hold that Canon 5A(2) does not prohibit
the judge from becoming a candidate for precinct committee
member.

Turning to the second question, we note that Canon 5A(2), 2001
Kan. Ct. R. Annot. 507, provides that "A judge shall resign from
judicial office upon becoming a candidate for nonjudicial office...."
(emphasis supplied.) A person becomes a "candidate...as soon as he
or she makes a public announcement of candidacy, declares or files
as a candidate...or authorizes solicitation or acceptance of
contributions or support...." See Terminology, 2001 Kan. Ct. R.
Annot. 486-487. The judge indicates that he or she will not announce
his or her candidacy, or seek or file for the office. We presume

that he or she will not authorize solicitation or acceptance



of contributions or support. However, the judge may become a
write-in candidate without his or her encouragement or consent, as
happened in prior years. Under these circumstances, we hold that
he or she is not a "candidate," and need not resign as judge.
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