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FACTUAL BACKGROUND:

A. Some large law firms hold in-house CLE seminars which are attended
only by lawyers of that firm.

B. Some corporations, having large law departments, hold in-house CLE
seminars which are attended only by lawyers of the corporation’s law
department.

C A law firm, which has as a regular client a corporation which has its

own law department, has expressed interest in holding a joint CLE
seminar on legal ethics at the law firm’s office. This seminar will be co-
sponsored by the law firm and the corporation, and will be attended
only by lawyers of the firm and lawyers of the corporation’s law
department.

QUESTION:  May a judge lecture or serve as a panelist, without compensation, at a
seminar described in paragraphs A, B or C above?

DISCUSSION: Canon 4 B (1996 Kan. Ct. R. Annot. 419) provides in part:
“A judge may speak, write, lecture, teach, and participate in other
extra-judicial activities concerning the law . . . subject to the
requirements of this Code.”
As the commentary to this Canon observes, “ To the extent that time permits, a

judge is encouraged to do so . ..” This panel agrees that judges should speak, write or
lecture on legal topics when opportunity arises and time permits.
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Canon 2 B (1996 Kan. Ct. R. Annot. 411) provides in part:

“... A judge shall not lend the prestige of judicial office to advance

the private interests of the judge or others; nor shall a judge convey
or permit others to convey the impression that they are in a special

position to influence the judge . . .”

The presentations described above are to be made only to lawyers. The subject of
the jointly sponsored seminar is that of legal ethics. We are told that there will be no
firm marketing or promotional comments during the program. Under these
circumstances, we perceive no violation of the Canons. The answer to the question is
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