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Petitioner, a part-time municipal court judge, maintains a private law
office. A local non-profit group has asked to use the telephone lines
in his private law office to solicit contributions. Petitioner would not
make any of the calls and his name would not be used in connection
with the solicitations. However, anyone with Caller Identification
would be aware of where the call originated unless Caller
Identification is blocked.

May a part-time judge permit charitable solicitations to be made from
his private law office over his private telephone lines?

Petitioner cites Canon 5 B (2), 1998 Kan. Ct. R. Annot. 438. That,
however, is a part of Rule 601 which was superseded by Rule 601A
effective June 1, 1995. See Reporters’s Note, 1998 Kan.Ct.R.Annot.
427. The applicable Canons are:

Canon 2 B, 1998 Kan. Ct. R. Annot. 449, which reads in part:

“...A judge shall not lend the prestige of judicial office to advance
the private interests of...others” and

Canon 4 C (4) (b), 1998 Kan. Ct. R. Annot. 459, which reads in part:
“A judge should not solicit funds for any educational, religious,
charitable, fraternal, or civic organization, or use or permit the
use of the prestige of office for that purpose...”

The solicitation in this case is to be made by others, using the private

office and private telephone lines of a practicing attorney. The use of

those phone lines, it seems to us, is a gift in kind from the individual
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to the charity. Caller Identification, known generally as “Caller I.D.,”
must, of course, be blocked so that the persons called and solicited
will not be aware of the origin of the calls. Under these
circumstances, we see no violation of the Canons.

ANSWER: Yes, so long as the judge does not make the calls and is not identified

with the solicitations.
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